Riset ska inte bli för mjukt, riskornen ska kunna urskiljas men heller inte bli för hårt. Riset ska vara kladdigt, annars kan du inte forma det. Till detta behövs ett kortkornigt ris av japansk typ.
Ingredienser:
5 dl sushiris6 dl vatten
60 ml sushivinäger
30 ml socker
lite salt
Gör så här:
1. Tvätta riset
För att få till riktigt bra sushiris behöver du först tvätta riset.
Det gör du genom att skölja det några gånger.
Skölj det tills vattnet som rinner av är klart och inte grumligt.
Låt sedan riset ligga till sig i en halvtimme.
2. Koka riset
När man kokar kortgrynigt japanskt ris används lite mindre vatten än till vanligt matris.
Följ instruktionerna på paketet. Oftast ska zushiris kokas ungefär 18 minuter.
Låt det kokta riset stå i 15 minuter.
3. Blanda vinäger
Under tiden riset kokar kan du blanda din vinägerblandning.
Häll sockret och saltet i vinägern och rör ihop under uppvärmning.
Låt sedan blandningen svalna.
4. Blanda ihop vinägerblandningen med riset
Lägg riset i en träskål med platt botten.
Om du inte har en sådan skål kan du använda en av porslin, glas
eller möjligen plast (vinägern kan påverka metall så undvig gärna det).
Häll sakta ner vinägerblandningen och rör om försiktigt
så att riskornen förblir hela, utan att krossas.
När du rört ner vinägerblandningen och rört om är det klart.
Låt riset torka i några minuter.
För att koka ris till zushi behöver du ett bra kortgrynigt ris av japansk typ.
Hur du gör kan du se HÄR!
Att tänka på:
Ris-delen av sushin bör inte doppas i soja, endast fisken bör doppas.
Det anses dessutom oartigt att ta bort fisken från riset för att doppa den i såsen.
Sushiris hittar du här:
Inga kommentarer