Chokladknäck recept från FreakyKitchen

Användarnamn

Knäck med chokladsmak
Ljuvlig chokladknäck är en suveränt god knäck med kakao i smeten. Chokladknäck kan man gott njuta av året om.

Ingredienser

2 dl vispgrädde (eller ex iMat havregrädde från Oatley)
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk kakao
3/4 dl hackad, rostad sötmandel, pistage, pekannötter eller någon annan nöt
ev 2 msk smör

TIPS!! Den som vill kan testa att göra mintchokladknäck och då dessutom tillsätta 4-5 droppar pepparmyntsolja eller dela smeten och tillsätta drygt 2 orppar i halvasatsen.

Gör så här

Man kan tillsätta lite salt i smeten och avsluta med en klick smör men det är mest en fråga om tycke och smak.

Häll alla ingredienser utom mandeln och choklad i en tjockbottnad gryta. Rör och låt bubbelkoka på ganska högvvärme. Använd gärna en vid panna. Den större ytan förkortar koktiden.
Placera under tiden ut knäckformar på en bricka eller plåt alternativt förbered en plåt genom att smörja den med olja eller lägg ut din silikonduk för att kunna hälla ut ett lager knäcksmet på. Knäckbräck är fantastiskt på ex glass - årtet runt...

Rör då och då i grytan framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun. När bubblorna är små och kokar tätt är knäcken klar. Har du en termometer ska den visa minst 125 grader, gärna lite mer. Vid 140 grader blir knäcken riktigt hård. Låt verkligen knäcken koka samman. För mjuk knäck är inte så kul.

Du kan göra kulprovet för att se om knäcken är färdig. Häll några droppar knäcksmet i ett glas eller kopp med kallt vatten. Går knäcken lätt och kladdfritt forma till en kula är knäcken färdig. Är knäcken för lös så kokar du lite längre och gör om kulprovet. 

Mindre blött är att ha ett fat (eller flera) på lut i frysen och på det frusna fatet ringla en tunn stråle knäcksmet. Knäcken stelnar snabbt av kylan och du ser och känner exakt hur hård den hunnit bli.

Strax innan knäcken är färdig tillsätter du om du vill hackade nötter och kakao. Sänk värmen. Knäcken är ju färdig men ska nu hållas varm så att den inte stelnar innan den kommit i formarna.

Häll smeten från en panna eller kanna med pip ned i formarna eller använd två skedar - en lite större sked som du öser ur grytan med och en lite mindre sked som du parerar och hjälper till med. Men arbeta så fort som möjligt, eftersom knäcken stelnar snabbt.

Knäckformarna välter lätt, det blir stadigare om man använder dubbla formar.

Läs mer om knäck och hitta fler recept på knäck, exempelvis lakritsknäck HÄR!

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: LaLbPf (motverkar spam)
Inga kommentarer