Underbar hemlagad hummus extra allt!
Ingredienser:
225g torkade kikärter
2 tsk bakpulver
salt
1 liten lök
1 liten stjälkselleri
1 liten morot
2 vitlöksklyftor
2 lagerrblad
350ml tahini
10 vitlöksklyftor (!)
Saft av 2 citroner
vatten
olivolja
Till dekoration och servering: ex Za'atar, paprika, granatäppelsirap, hela kikärtor, persilja ochneller citron.
Gör så här:
Häll torkade kikärtor, 1 tsk bakpulver och 2 msk salt i en stor skål eller bunke och häll över ca 1,5 liten kallt vatten.
Rör runt så att allt löser sig. Låt stå i rumstemperatur över natten. Skölj ärtorna noga och häll bort vattnet.
Lägg kikärtorna i en stor gryta, tillsätt bakpulver, 1 matsked salt, lök, selleri, morot, vitlök och lagerblad tillsammans med 1,5 liter vatten och koka på hög värme. Minska värmen och låt koka tills att ärtorna börjar falla isär. Det tar ganska lång tid, ca 2 timmar. Fyll på mer vatten under koktiden om det behövs.
Kasta bort den kokta löken, sellerin och lagerblad.
Mixa de varma kikärterna, morot och vitlök med så mycket av kokspadet att det knappt täcker dem.
Tillsätt eventuellt med kokspad och mixa till en helt jämn smet i några minuter.
Häll ärtblandningen i en skål.
Mixa vitlöksklyftor och citronsaft.
Sila av löken så att du får en vitlöksdoftande citronjuice.
Blanda ihop vitlökscitronjuicen och tahinin.
Späd med vatten till en tjock men vispbar smet.
Blanda kikärtsröran med tahiniröran.
Salta och späd efter smak.
Servera hummus på ett djupt fat med lite olivolja på toppen och överströdd med za'atar, paprika, aleppopeppar, kokta hela kikärter, urfa chili, nigellafrön, sesamfrön eller hackad persilja.
Saker som är bra att ha:
Inga kommentarer