Apelsinkola med kryddnejlika, 40? 50 stycken
Ingredienser
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap (gärna vit eller ljus + glukos)
0,5 tsk vaniljpulver, eller 1 tsk vaniljsocker
2 krm malen kryddnejlika
Rivet skal från 3 apelsiner
Gör så här
Smält smöret i en vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap, vanilj och kryddnejlika. Koka utan lock tills smeten når 122–125 för en segare kola. Har du ingen termometer får du göra ett kulprov.
Tag kastrullen av värmen och tillsätt apelsinzest.
Häll upp på en bakmatta av silikon eller ett oljat bakplåtspapper eller bakmatta i silikon om du inte har turen att ha en stor marmorskiva att hälla den på.
Låt svalna i tills den är helt kall och skär eller klipp i bitar eventuellt med oljad sax eller kniv.
Inga kommentarer