Ingredienser:
Till puddingen:1 dl hackade dadlar
1 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
120g mjukt smör
2,5 dl strösocker
2 stora ägg
1 tsk vaniljextrakt
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Till kolasåsen:
2,5 dl tjock grädde
120g smör
2,5 dl mörkt farinsocker
1 tsk vaniljextrakt
Löstagbar botten i keramisk non-stick
fr. 295 kr
0
Gör så här:
Värm ugnen till 175 ° C och smörj en fyrkantig ugnsform ca 22 cm (alternativt mindre portionsformar).Blanda de hackade dadlarna och bakpulver i en skål.
Häll det kokande vattnet över dadlarna och låt dem stå i 15 minuter.
Vispa det mjuka smöret och strösockret tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget, vispa ordentligt efter varje ägg.
Rör ner vanilj eller vaniljextraktet.
I en separat skål, vispa ihop mjöl, bakpulver och salt.
Tillsätt de torra ingredienserna till smörblandningen, lite i taget, rör om tills det precis blandas.
Rör ner dadelblandningen inklusive vätskan.
Häll smeten i den förberedda ugnsformen och grädda i 35-40 minuter, eller tills en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut utan kladd.
Medan puddingen gräddas gör du kolasåsen.
Blanda grädden, smöret och farinsockret i en kastrull,
Koka på medelvärme under konstant omrörning tills sockret har löst sig och blandningen är slät.
Rör ner vanilj eller vaniljextraktet.
När puddingen är klar, ta ut den från ugnen och stick flera hål i toppen med en gaffel.
Häll ungefär hälften av kolasåsen över toppen av puddingen, låt den dra in.
Servera den varma puddingen med den återstående kolasåsen hälld över toppen.
Puddingen kan göras som en stor pudding eller som mindre portionspuddingar.
Inga kommentarer