Recept på himmelsk jordgubbspaj

Användarnamn

Himmelsk jordgubbspaj
Baka en underbar paj med jordgubbar eller andra bär.

Ingredienser:


Paj
6 dl vetemjöl
2 msk socker
260 g smör
3/4 dl kallt vatten

Fyllning
1,5 L jordgubbar (eller en andra bär, blandningar funkar också fint)
1 dl socker
0,5 dl rå- eller farinsocker 
17” dl majsmjöl/stärkelse
1 citron skal & saft

Pensling
1 ägg

Gör så här:



Blanda snabbt samman ingredienserna till pajdegen för hand eller i en matberedare. Blanda de torra ingredienserna till pajdegan. Lägg i smöret i bitar och kör till en smulig blandning. Tillsätt vattnet lite i taget och kör tills degen börjar gå ihop, inte mer.

Dela degen i 2 delar och slå in dem i plastfolie och låt bitarna vila i kylen ca 1 timme.

Tvätta och rensa jordgubbarna. Klyv gubbarna på mitten och blanda dem med socker och majstärkelse i en skål.
Riv i citronzest och pressa ut saften över jordgubbarna och blanda. låt stå medan du kavlar ut pajdegen.

Kavla ut den ena degen till rundel och fodra en pajform, ca 24 cm i diameter.
Gör degen större än formen så att det blir ett överhäng på ca 1 cm.

Fördela jordgubbsblandningen i pajskalet.

Kavla ut den andra degklumpen skär eller sporra ut band som du flätar ovanpå pajen. Nyp bort överflödig deg runt pajens kant.

Pensla med ägg och strö eventuellt över lite råsocker.

Grädda i 175° i ca 35 minuter.

Eller:

Frys pajen och grädda den frysta pajen mitt i ugnen på 200° i 20 minuter, sänk värmen sen till 170 grader och grädda ytterligare 25 minuter eller tills pajdegen fått en fin gyllenbrun färg.
Pajen blit ännu bättre och du kan förbereda lång tid i förväg.

Låt svalna helt innan du serverar den med grädde eller glass.

Du kan också göra fler lite mindre pajer.

Bra att ha:

  Pajform rund  Pajform  Bakbönor    Palett    Slickepottar   kavel   Degsporre  
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: LQRgdT (motverkar spam)
Inga kommentarer