Det är väldigt enkelt att göra en egen lättarbetad pizzadeg, allt som behövs är lite planering och några få ingredienser.
Ingredienser:
847 g vetemjöl508 g vatten
25 g salt
5,5 g jäst
Gör så här:
Börja med att planera för pizzabaket, ha gärna god framförhållning och förbered degen 1-3 dagar innan. Ju längre tid degen får på sig att jäsa ju smidigare blir den att arbeta med och desto intensivare smak kommer den att utveckla.Blanda kallt vatten, salt och färskjäst så att det löses upp. Då vi arbetar med en lång jästid går det åt ytterst lite jäst. Mängden jäst i kalkylatorn är beräknat efter en jästid på ca 24 timmar. Om degen ska jäsa ännu längre kan man minska mängden jäst därefter.
Tillsätt vetemjöl, vi rekommenderar att använda vetemjöl special eller ännu hellre tipo 00. Arbeta ihop för hand eller med en hjälp av en hushållsassistent och knåda i 5-15min.
Låt jäsa i rumstemperatur under en handduk i ca 2-3 timmar och dela därefter upp degen i lagom stora degbollar, använd gärna en köksvåg för att kontrollera storleken. Lagom storlek ligger mellan 180 och 270 g beroende på hur stor pizza man vill ha. 230 g tycker vi är lagom för att få plats på ett av våra stekbord.
Arbeta pizzadegen till små fina runda bollar och lägg i små burkar eller på en plåt med plastfolie över. Låt kalljäsa i kylskåp (ca 4°C) 1-3 dagar.
Ta ut degen i tid innan pizzabaket så att den hinner komma upp i rumstemperatur. Baka ut på ett väl mjölat bakbord.
Pizzadegen sträcks ut för hand och toppas därefter med valfria ingredienser, flytta pizzadegen med hjälp av en pizzaspade in i ugnen på ett förvärmt stekbord eller pizzasten.
"Så smart att man kan klippa i den storlerk man vill ha"
230 kr
0
Inga kommentarer