En underbar så kallad naken tårta i 3 våningar. Saftigt läcker och fylld med härlig kräm och jordgubbar.
Ingredienser
Kakan630 g socker
525 g vetemjöl
260 ml mjölk
8 g bakpulver
7 ägg
190 g hackade valnötter
ev vanilj
Smörkräm
Sirap
250 ml vatten
335 g socker
50 ml Brandy eller annan smak ex citron, kanel, apelsin, vanilj
Fyllning
340 g Vit choklad
900 ml grädde
ev sylt
Dekoration
Silver dragéer eller pistagenötter
Jordgubbar eller andra bär
Gör så här
Smörkräm:
Vispa äggulorna fluffiga samtidigt som du kokar upp vatten och socker. Tillsätt ägguleblandningen i en fin tråd och rör om för att förhindra snabb kristallisation och klumpar. Fortsätt vispa tills blandningen svalnat och tillsätt sedan rumstempererat smör i kuber. Vispa till krämig konsistens.
Förvara i kylen.
Sockerkaka:
Värm ugnen till 180 ° C. Vispa socker och ägg till tredubbel volym. Sikta i mjölet, bakpulver och nötter och vänd ned det i äggblandningen med en slickepott. Tillsätt vaniljessens eller smakämne om du vill och häll i mjölken. Fördela smeten i formarna, fyll dem till ¾ och placera dem på en bakplåt eller ugnsgaller. Baka små formar i 20 minuter, medelstora och stora formar i ca 35 minuter. Låt sockerkakan svalna i sina formar. När de är kalla kan du passa på att hyfsa till kakans form om så behövs. Ta sockerkakorna ur sina formar.
Sirap:
Blanda vatten och socker i en kastrull och värm tills sockret har lösts upp och vätskan är genomskinlig. När lagen svalnat något tillsätt konjak eller smak. Blanda väl. Låt svalna helt och förvara svalt i tätt tillsluten burk.
Montering av kakan:
Dela varje sockerkaka till två bottnar. Placera den första stora skivan på ett fat och glasera den med sirapen med hjälp av en pensel. Täck om du vill med sylt. Täck sedan med smörkräm.
Skär jordgubbar i bitar och placera några på kakbottnen, fäst dem gärna med en klick smörkräm i botten av jordgubben. Fyll med grädde/choklad och gör på samma sätt för alla lager.
Dekorera med jordgubbar och pistagenötter och strö eventuellt över florsocker.
Inga kommentarer