Safta i saftmaja eller saftkokare, recept på FreakyKitchen.

Användarnamn

Saft i saftmaja
Att ånga saften i en saftmaja är ett enkelt sätt att göra saft. Det funkar fint med de flesta bär och frukter och medan saften kokas kan du själv göra något annat. Sen är det bara dags att tappa upp på flaskor. Receptet lämpar sig för de flesta frukter och bär, tex rabarber, jordgubbar, blåbär, vinbär, lingon, äpplen och plommon.

Ingredienser:


400g socker per kg bär

ex:
3 kg (6liter) bär eller frukt
1200 g strösocker

Vatten till ångning

Gör så här:



Fyll upp vatten till nivåstrecket i den understa bunken.
Varva bär och socker i den översta bunken eller korgen.

Trava delarna på varandra, se till att klämman sitter fast ordentligt på slangen och sätt på locket.

 


Ställ spisen på högsta värme och koka upp vattnet i den undre grytan.
När det börjar ånga skruvar du ner värmen och börjar räkna tiden för saftkokningen.

Se till att du har en hel och ren avtappninghsslang och klämma.
Det kan vara en bra idé att ska ffa en ny om den gamla är sliten.
Slang & klämma till saftmaja

Jag brukar tappa av en mindre mängd saft och hälla den tillbaka över bären i korgen efter ca halva koktiden.

Ångkoka ca 3/4-1 timme för bär och för frukt 1-1 1/2 timme.

Vill du tillsätta konserveringsmedel gårdet bra att tillsätta 1 kryddmått atamon per liter färdig saft i den mellersta bunken.
Fyll väl rengjorda flaskor med den färdiga saften och förse med etikett med innehåll och årtal.

saftflaska

Eftersom saften innehåller vanligt socker och har kokats brukar det funka bra att skippa konserveringsmedel om saften kan förvaras någorlunda svalt.

Du kan om du vill tillsätta natriumbensoat som konserveringsmedel eller konservera flaskorna genom att koka dem.
Det går fint att göra med saftmajan. De fyllda flaskorna ställs i korgen och "kokas"  så att saften konserveras.
Konservering med värme är minst lika bra som konservering med kemiska tillsatser och konserveringsmedel.

Saker som är bra att ha hittar du här:

    saftflaska   Träslev    Flaskborste   Slang & klämma till saftmaja


Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: LtdFJq (motverkar spam)
7 Kommentarer
#7
Billa Mattila
Jag lägger aldrig socker bland bären i majan utan sockrar den färdiga saften. Varför slösa pengar och sockra skräpet? Och då jag normalt fryser ner all saft, sockrar jag först då jag har tagit saften ur frysen och vet vad jag vill göra av den.
Jag har nu gjort rönnbärssaft i majan. Alltså, alla bär och frukter kan användas, vilka som helst även rotfrukter. Gjorde rödbetssaft av blasten till rödbetan, bra att ha i frysen då man på vintern vill ha soppa på rödbeta.
2024-10-08 @ 08:53:07
#6
Marita corneliusson
Kan man göra fläderbär saft i majan?
2024-08-01 @ 17:39:05
#5
Patrizia
När man konserverar flaskorna o ställer ner dem i saftmajan, ska de bara förseglade med kork då?
2023-10-13 @ 12:50:44
#4
Maritha Jensen
Härligt att återuppliva gamla fröjder och återerövra den glömda kunskapen. Tack för hjälpen
2021-09-04 @ 10:43:10
#3
Keneth
Hej, du skriver: ''Fyll upp vatten till nivåstrecket i den understa bunken.'', men jag ser inget nivåstreck, kan du förklara mängden i liter istället?
2019-10-15 @ 13:50:03
#2
Pia
Kan man göra saft av slånbär i saftmajan?
2019-09-24 @ 15:34:22
#1
Åsa
Tack det är jätte roligt m förklaring o steg för steg ... följer er nu
2019-08-31 @ 14:11:56