Lika god som vanlig saft men med mycket mindre mängd socker.
Ingredienser:
Svarta vinbär: 50-100g socker per 1kg bär. Koktid ca 1 timme.
Röda vinbär: 20-90g socker per 1kg bär. Koktid ca 1 timme.
Jordgubbar: 40g socker per 1kg bär. Koktid ca 45 min.
Vatten till ångning
Gör så här:
Fyll upp vatten till nivåstrecket i den understa bunken.
Varva bär och socker i den översta bunken eller korgen.
Trava delarna på varandra, se till att klämman sitter fast ordentligt på slangen och sätt på locket.
Ställ spisen på högsta värme och koka upp vattnet i den undre grytan.
När det börjar ånga skruvar du ner värmen och börjar räkna tiden för saftkokningen.
Jag brukar tappa av en mindre mängs saft och hälla den tillbaka över bären i korgen efter ca halva koktiden.
Koka vattnet stillsamt tills att saften rinner av och tappa av i varma flaskor.
Vill du tillsätta konserveringsmedel gårdet bra att tillsätta 1 kryddmått atamon per liter färdig saft i den mellersta bunken.
Fyll väl rengjorda flaskor med den färdiga saften och förse med etikett med innehåll och årtal.
Eftersom saften innehåller vanligt socker och har kokats brukar det funka bra att skippa konserveringsmedel och saften kan förvaras någorlunda svalt.
Jag har förvarat den i jordkällare som håller 10°C eller där under. 1 år har inte varit något problem.
Du kan om du vill tillsätta natriumbensoat som konserveringsmedel eller konservera flaskorna genom att koka dem.
Det går fint att göra med saftmajan. De fyllda flaskorna ställs i korgen och "kokas" så att saften konserveras.
Bra att ha:
Fler recept & tips:
Safta i saftmaja är superenkelt! Nu har jag testat att koka sockersnål saft i majan och det funkade utmärkt.
Att ånga saften i en saftmaja är ett enkelt sätt att göra saft. Det funkar fint med de flesta bär och frukter
går det att göra flädersaft på samma sätt?