Superhypad och solgul gör den gyllene mjölken succé över världen och serveras nu mer även på restauranger som alternativ till te eller kaffe. Den "hemliga" ingrediensen är gurkmeja en rot med mycket starkt gult färgämne. Roten som är släkt med ingefära har länge använts inom den ayurvediska medicinen och tillskrivs smärtlindrande och anti-inflamatoriska egenskaper. Om du inte smakat är det dags nu. Gör en kopp och kryp upp i soffan.
Ingredienser:
Gör en guldpasta:
0,5 dl färskriven eller torkad gurkmeja
1 msk färskriven eller torkad ingefära
1,5 dl vatten
Koka upp vattnet, vispa ner gurkmejan och ingefäran och låt sjuda på svag värmei 6-8 minuter. Konsistensen ska vara som en en tjock pasta. Pastan räcker till flera glas guldmjölk och kan förvaras i kylskåp i minst 2 veckor.
Gör din guldlatte:
2 dl mjölk av valfri sort (till exempel osötad mandelmjölk eller sojamjölk)
1tsk guldpasta
1 tsk kokosolja, nötolja eller annan olja (kan uteslutas)
Smaksättning: ex kanel, kardemumma eller vaniljpulver
eller svartpeppar för den som vill testa en riktigt het dryck.
Ev honung eller lönnsirap
För att göra guldmjölken, värm 2 dl valfri mjölk och 1 tsk olja och vispa ner 1 tsk guldpasta.
Smaksätt eventuellt.
Vill du ha en sötare mjölk kan du också blanda i lite honung.
Alternativ:
Tycker du det är omständigt att göra en guldpasta kan du göra en enklare variant: En kopp vafri mjölk blandas med en halv tesked mald gurkmeja, en halv matsked mald ingefära, en fjärdedels tesked vaniljextrakt och lönnsirap eller honung efter smak.
Blanda alla ingredienser i en kastrull och vispa ihop. Vispa med kastrullen på medelvärme kraftigt tills den börjar skumma (den ska inte koka). Kryp upp i soffan!
Eller använd en genväg med färdig blandning.
Saker som kan vara bra att ha:
Inga kommentarer