Ingredienser:
Matchakakor:
1 msk grädde
3/4 tsk mandelextrakt (kan uteslutas)
1 dl mandelmjöl
1-2 msk matcha
2,5 dl vetemjöl
150g strösocker
1 msk rivet citronskal
1/2 tsk fint havssalt (uteslut om du använder saltat smör)
230g osaltat smör, mjukt
1 stor äggula
Hallonfyllning:
115g osaltat mjukt smör
1/2 tsk fint havssalt (uteslut om du använder saltat smör)
450g socker
1 dl hallon
1/2 tsk rent vaniljextrakt eller vanlijpulver
Montering:
Matchakakorna
hallonfyllning
ev 30g florsocker
ev silvriga eller gula sockerpärlor
Gör så här:
Kakor:
Värm ugnen till ca 200°C. Vispa samman äggula, grädde och mandelextrakt med en gaffel. Kör mandel, matcha pulver och 3 matskedar mjöl i matberedare cirka 1 minut. Blanda mandel-matchablandningen med resten av mjölet i en skål och ställ åt sidan.
Blanda socker, citronskal och salt. Tillsätt smör och vispa tills blandningen är ljus och fluffig. I maskin tar det ca 3-4 minuter. Vispa ner äggula och gräddblandning i smörsmeten, därefter blandas mjöl-mande-matchablandningen ner lite i taget.
Använd en kaksprits för att spritsa ut kakor direkt på bakpappersklädd plåt. Baka i ugnen tills kakorna är gyllenbruna, 8-10 minuter. Låt svalna på bakplåten i 10 minuter. Plocka upp kakorna med en palett eller stekspade och lägg på galler för att svalna till rumstemperatur.
Hallonfyllning
Vispa smör och salt krämigt. Vispa i socker, lite i taget och fortsätt vispningen någon minut. Tillsätt hallon och vanilj. Blanda till slär kräm som kyls i kylskåp ca 30 minuter.
Montering
Bred hallonkräm på botten av en kaka och placera en annan kaka ovan på. Dekorera eventuellt med florsockerglasyr (1msk florsocker och ett par droppar vatten), strösselpärlor och florsocker.