Focaccia, Recept med feta och oliver

Användarnamn

Focaccia med olika smaksättningar
Focaccia är ett fantastiskt italienskt bröd som kan varieras i oändlighet. Lite tungt och gott som tillbehör till mat eller kanske som en egen rätt. Baka det naturellt helt utan annan smaktillsats än olivolja och salt eller experimentera fram din egen favoritkombination.

Ingredienser:


Ett stort bröd eller 2 lite mindre

25 g jäst (ett halvt paket)
5 dl vatten
1 dl olivolja
1 msk havs- eller flingsalt
1 msk honung
900 g vetemjöl special


Smaksättningar:

1 dl soltorkade tomater
1 dl oliver
150 g Fetaost
Olivolja & flingsalt

eller

500g blandade små tomater (gärna olika färger om du hittar)
Färsk basilika
Olivolja & flingsalt

eller

Små kvistar av färsk rosmarin
1-2 tunnskivade vitlöksklytor
1 dl oliver
Olivolja & flingsalt

eller

2st tunnskivade rödlökar
Olivolja & flingsalt


Gör så här:


Blanda alla ingredienser till degen och kör i degblandare tills degen släpper skålens kanter och den känns elastisk och fin. Jäs i plastlåda med lock eller i bunken övertäckt med plastfilm ca 40 minuter till dubbel storlek.

Smörj en långpanna med olivolja och lite flingsalt. Tryck ut degen i pannan så att du får en platta som är 1-2 cm tjock. Låt jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter.

Nu kommer focacciatricket! Tryck till degen med fingertopparna så det blir små gropar jämnt fördelade över degen. Ringla ordentligt med olivolja över degen så att det bildas små pölar i håligheterna och strö över flingsalt. Lägg å och tyrck ev ned vald smaksättning eller kombinera din egen variant. Brödet kan också gräddas utan smaltillsats.

Grädda i mitten av ugnen vid 225°C i ca 15 min. Låt svalna på galler.
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: ta5AQC (motverkar spam)
Inga kommentarer