Ett härligt vego-recept för 4 från vår leverantör Herbaria som också står för den fina bilden.
Ingredienser:
1 vitlöksklyfta
4 dl mjölk eller veganmjölk
2 dl grädde eller vegangrädde
salt
500 g potatis (gärna fast)
250 g fänkål
250 g sötpotatis eller morötter
250 g zucchini
1–2 msk smör
50 g Herbaria glutenfri Smula
Gör så här:
Värm ugnen till 190 grader (varmluft 170 grader).
Skala och hacka vitlöken och blanda med mjölk och grädde.
Salta så mycket att blandningen blir lätt översaltad.
Skala potatisen och skär den i tunna skivor på en mandolin.
Skär eller hyvla grönsakerna.
Smöra en stor gratängform, lägg alla grönsaker blandat i formen.
Häll på mjölkblandningen, grädda gyllenbrun ca 50–60 minuter i ugnen.
Öppna ugnsluckan efter ca halva tiden och ös eventuellt torra delar av ytan med mjölkblandningen med en matsked.
Smält smöret fem minuter innan gratängen är klar, blanda ner Herbaria glutenfri Smula och strö på gratängen.
Grädda en kort stund till.
Servera med en sallad.
Inga kommentarer