Ta hand om svampen på bästa sätt för att få ut mest av din svampskörd från skogen, torget eller butiken. Att steka svamp är enkelt och smakar fantastiskt. Använd kantarell, champinjon, karl-johan, ostronskivling eller annan matsvamp. Svampsmaken är fettlöslig, därför är det gott att steka svamp i smör, olja eller olivolja. Svamp har ett stort vatteninnehåll som är bra att fräsa bort innan man tillsätter fett och steker.
Ingredienser:
500 gram färsk svamp - champinjoner, kantareller, Karl-Johan, ostronskivling eller annan matsvamp
ca 2 msk smör
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
ev andra passande kryddor eller örter
Gör så här:
Rensa bort barr, jord, smuts, grus och fula delar från svamparna.
Dela svampen i tärningar eller strimla den. Småsvampar kan stekas som de är.
Värm en stekpanna och fräs svampen på hög värme i ca 5 minuter så att vätskan dunstar bort.
När börjar den knäppa och få lite färg tillsätter du smör och steker upp svampen några minuter så att den får färg och smakerna löser ut sig i fettet.
Salt och peppra svampen. Smaka av med ev entuella örter och kryddor.
Njut direkt eller förvara i kylen. Den stekta svampen kan också frysas in till ett senare tillfälle.
Med någon matsked vetemjöl nedrört i den stekta svampen och någon deciliter grädde och eller mjölk får du en svampsås eller svampstuvning.
Använder du konserverad svamp så är det bara att hälla av spadet och steka svampen i smör, olja eller olivolja. Spara det eventuellt spaet för smaksättning av sås, stuvning eller i en gryta.
En god svampmacka får du om svampen läggs på en bit knäckebröd eller rostad/stekt brödbit.
Inga kommentarer