Ingredienser:
1 kg tomater i halvor1 stor hackad gul lök
4 hackade vitlöksklyftor
2 matskedar olivolja
Salt och svartpeppar
4 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
0,5-1 dl tjock grädde
0,5 dl extra virgin olivolja med basilkia
Färska basilikablad, brödkrutonger, parmesan...
Gör så här:
Värm ugnen till 200°C.Klä en plåt med bakplåtspapper eller smörj den lätt med matlagningsspray.
Blanda de halverade tomaterna, hackad lök, hackad vitlök och olivolja i en stor skål.
Krydda med salt och svartpeppar och rör tills grönsakerna är jämnt belagda med olja och kryddor.
Bred ut grönsaksblandningen i ett enda lager på den förberedda bakplåten.
Rosta i ugnen i cirka 40 minuter eller tills tomaterna är mjuka och lätt brynta.
Mixa de rostade grönsakerna och kyckling- eller grönsaksbuljongen i en mixer till en slät soppa.
Lägg över soppan i en kastrull och låt sjuda på medelvärme.
Rör ner grädde och låt sjuda ytterligare några minuter tills den är genomvärmd.
Servera soppan varm, garnerad med basilikaolja.
Soppan kan toppas med krutonger eller riven parmesanost.
Inga kommentarer