Lite annorlunda kolor. Receptet ger ungefär 70 st.Receptet kan varieras med eller utan kakao och med olika kryddor och salt.
INGREDIENSER
4 tsk torkad rosmarin, anis, stjärnanis, kanel,
4 dl vispgrädde
6 msk kakao (kan uteslutas om du vill ha enbart kryddsmak)
200 g smör
6 dl strösocker
2 dl sirap
2 krm salt
65g torrglykos
Havssalt i flingform, kryddsalt eller svart salt.
GÖR SÅ HÄR
Klä en liten långpanna eller ugnsform (ex denna) med bakplåtspapper.
Mortla rosmarinen tills du har en blandning av pulver och mindre strån.
Häll grädden i en gryta, tillsätt rosmarinen och låt det få ett snabbt uppkok.
Dra plattan av värmen och låt dra i några timmar eller över natten.
När det är dags att koka kan du ev. sila av kryddorna och sedan tillsätt alla övriga ingredienser utom salt.
Koka kolan i 15-20 minuter och gör kulprov. Ju vidare panna du använder desto snabbare går det.
Om du använder termometer kokar tills smeten nått.
Häll över smeten i formen och låt svalna.
Medan kolan fortfarande är lite kladdig strör du över svart salt eller havssalt.
Det är också spännande att tesat ett smaksatt salt som blomsaltet från Ibiza.
Ta i så fall ingen annan krydda i smetan.
Låt kolan svalna helt och skär den i bitar. Olja kniven med någon neutral olja om det är svårt att skära.
Linda in kolorna i cellofan eller papper. Det funkar också att lägga dem i en burk med bakplåtspapper mellan lagren.
Förvara svalt men helst inte i kylen.
Saker som är bra att ha hittar du här:
Inga kommentarer