Ett bröd som smakar fantastiskt och går att göra snabbt eftersom det inte behöver jäsa. Mörkt, saftigt och med nyttiga frön. Passar året runt men är speciellt bra till svenska smörgåsbord till jul, påsk & midsommar. Men det är precis lika bra till frukost med smakrik lagrad ost deller en härlig korv.
Ingredienser:
1 liter standardfil 3% fett
2dl mörk sirap
2dl solrosfrön
5dl vetemjöl
5dl grahamsmjöl
1dl vetekli
1dl linfrö
1/4dl bikarbonat
2tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 170°C.
Blanda alla ingredienser i en stor skål och fördela den färdiga smeten i 2 avlånga formar på ca 1,5 liter, smorda och strödda med rågkross eller rägkross blandat med frön.
Strö gärna lite av blandningen även ovanpå bröden.
Saker som är bra att ha:
Grädda bröden i formarna i ca 1 timme och 10 minuter upp till 1 timme och 45 minuter.
Kolla om bröden börjar bli klara genom att sticka en sticka som ska vara torr och ssmulfri när den dras ur bröden.
Brödens innertemperatur ska vara ca 97°C om du mäter med termometer.
Under senare delen av gräddningen kan bröden med fördel vändas ut ur formarna och gräddas utan form med bogtten upp så att undersidan av bröden blir fint gräddade. Brödet mår bra av att vila över natten innan du skär upp det... om du kan hålla dig...
Det här brödet passar lika bra på julbordet som på frukostbordet eller som lunchmacka.
Det mörka filmjölksbrödet med frön är perfekt till smakrik ost och smaskiga charkuterier.
Inga kommentarer