Den svenskaste av pajer. God året runt men speciellt till kräftslkivan,
Ingredienser:
Pajdegen:125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Fyllning:
400 g riven västerbottensost ( eller annan ost men då blir det ingen västerbotten)
4 ägg
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Pajskal:Dela smöret i mindre bitar.
Kör smör och mjöl i en matberedare, tillsätt vatten och mixa snabbt ihop till en deg.
Självklart kan man även nypa ihop degen för hand på bakbordet.
Kavla ut degen och klä en pajform eller springform ca 24 cm i diameter med degen.
Nagga pajen med en gaffel och ställ in i frysen ca 2 timmar.
Förgrädda det frysa pajskalet i ugnen på 225°C varmluft i 10 minuter.
Fyllning:
Blanda ägg och grädde, tillsätt den finrivna osten och fyll pajskalet med fyllningen. Grädda pajen färdig i 150°C varmluft under 45 minuter.
Tips!
Man kan toppa pajen med något gott som exempelvis en hög med brynta kantareller.
Det går även fint att göra pajen till portionspajer och servera varje gäst en egen liten paj.
Inga kommentarer