En udda sås som du kommer att älska. Med ingredienser från alla väderstreck och ett annorlunda tillagningssätt. Men underbart god. Testa och du är fast. Sås med tamarisoja, rårisvinäger tahini och urfa biber. Kan det bli bättre?
Ingredienser:
3 msk tamarisoja
2 msk tahini
1 msk rårisvinäger
1 msk sesamolja
2 tsk socker
1/4 tsk salt
3 msk neutral olja
1 msk hackad salladslök eller charlottenlök
1 msk färsk riven ingefära
1 stor vitlöksklyfta (fint hackad)
1/2 tsk urfa chili eller 1/4 tsk mald chipotle (kolla så du får en styrka som passar)
1/2 tsk krossad Sichuanpeppar
Gör så här:
Blanda soja, tahini, vinäger, sesamolja, socker och salt i en skål tills allt väl blandat.
Värm oljan i en liten stekpanna, tillsätt lök, ingefära, vitlök, chili och peppar.
Ta bort från värmen och rör snabbt runt. Löken ska ha mjuknat.
Häll allt det varma ner i den kalla sojablandningen och vispa ihop till en jämn sås.
Servera direkt eller låt svalna.
Saker som kan vara bra att ha hittar du här:
Använd såsen så här:
Till kyckling, fisk, fläskkött och tofu.
Till grillade eller ångade grönsaker.
Till ris eller stekt ägg
Som sås till dumplings.
Till nudlar eller en nudelsallad.
Til en grov sallad på olika sorter kål.
Till sojabönor
Inga kommentarer