Grillade ostron

Användarnamn

Grillade ostron
Ostron avnjuts vanligtvis råa men även grillade över öppen eld (gärna vid havet) är en läckerhet som dessutom ofta gillas av dem som vanligen inte är ostronälskare.
Ostronkniv
Enkel öppning
114 kr
Köp
Info
0
Stort fat svart med grön glaserad insida 40cm
729 kr
Köp
Info
0
Skyddshandske skärsäker
Skydd mot skär & riv
99 kr
Köp
Info
0

Ingredienser

Cirka 3 ostron per person


Variant nr 1:
Med lime eller citron och finhackad koriander
(den som inte gillar koriander tar bort den)
Lägg en nypa koriander och en tesked limejuice i varje ostron.
När vätskan börjar skumma lite är de färdiga, det bör ta ca 4 minuter.

Variant nr 2:
Med sriracha-limesmör

50g mjukt smör
1 tsk Sriracha
2 tsk finhackad charlottenlök
2 tsk hackad färsk koriander
1 tsk lime juice  

Kör ingredienserna till kryddsmöret i en mixer eller matberedare.
Lägg en klick av kryddsmöret i varje ostron.
Grilla tills att smöret bubblar och brödsmulorna fått färg.
Avnjut omedelbart.

Variant nr 3:
Med kryddsmör & stark korv

Nduja, färsk salchicha eller chorizos & brödsmulor, panko eller smulat bröd  

Kryddsmöret:

0,5 dl rödvinsvinäger med scharlottenlök
Rivet skat, zest från en halv citron
1 msk färskpressad citronsaft 
100 gram smör
Tabasco, sriracha eller annan stark chilisås
salt

Kör ingredienserna till kryddsmöret i en mixer eller matberedare.
Lägg en klick av kryddsmöret i varje ostron och strö över lite Nduja eller smulad korv och avsluta med panko eller brödsmulor.
Grilla tills att smöret bubblar och brödsmulorna fått färg.
Avnjut omedelbart.
Rödvinsvinäger med schalottenlök
Höjer smaken på allt från ostron till sallad
109 kr
Köp
Info
0
Olivolja Pinzimolio Extra Virgin Calvi 500 ml
Oflitrerad grön olivolja från Italien.
299 kr
Köp
Info
0
Nduja di spilinga
Bredbar ursprungsskyddad salami på burk
99 kr
Köp
Info
0
Panko 200 g
"Superrkrispigt°
34 kr
0

Gör så här:

Kolla att ostronen är färska.
Det finns minst tre man bör gå igenom.

1. Knacka på dem som gäspar. Om de är färska stänger de sig, om inte så kasta dem.

2. Sen brukar man känna på vikten. Jämför några ostron med varandra.
Väger de för lite håller ostronet inget vatten, och då ska de också kastas bort.

3. Om ostronen luktar illa ska de kastas. Ostron luktar egentligen inget men en dofta av hav är ok.
Har dom en sur eller dålig doft är det bara att slänga.

ostronöppning

Öppna ostron så här:

NEJ! Det är inte så svårt... men precis kan man bli bättre med lite träning.

Du behöver en ostronkniv, en kökshandduk och gärna en skydshandske om du har.
Äve öppnandet görs i tre moment:

1. Stick in kniven i gångjärnet där de båda skaldelarna sitter ihop och lirka in eller vrid kniven i sidled (som när man skruvar på en skruvmejsel) för att få locket att släppa. Man sticka in kniven i den "spetsiga" ända av ostronet eller på den något rakare långsidan. Det ska bara bara lossna, lyft inte isär delarna ännu.

2. När överdelen lossat låter du kniven försiktigt gå längs lockets undersida för att muskeln ska lossa.
Ta bort locket.

3. Lösgör ostronet från den undre plattare skaldelen genom att skära/lyfta med kniven.
Var försiktig så att ostronet inte skadas.

Smaksätt:
Precis innan tillagningen.
Tillsätt syra och smak.
Använd vinäger, lime eller citron och kryddor.
Vill du använda krydsmör läggs en lagom klick i varje ostron.

Grilla:
Ostron går mycket snabbt att grilla.
Tillagar man dem för länge blir de sega och tuggummiaktiga i konsistensen.
Placera ostronen på grillen, och lägg på locket.
Låt de ligga 4-5 minuter. T
a av dem och låt dem svalna någon minut.
Länge är mer än 5 minuter.
Det går att använda vilken typ av grill man vill, även den vanliga ugnen funkar fint.
Om du grillar med kol eller ved är det smart att bygga en kolbädd i mitten av grillen och
placera ostronen på ett galler i en cirkel längs ytterkanten eftersom ostronen tillagas snabbt.

Ett annat sätt att grilla är att lägga hela (oöppnade) ostron på grillen och grilla ca 5 minuter.
De som gapar efter grillningen är ätbara och öppnas upp samt smaksätts exempelvis med lite fin olivolja och en skvätt rödvinsvinäger med scharlottenlök.

Tänk på att skalen blir riktigt heta!!

TIPS
Köp gärna ostron som "ligger i press". Med det menas att de är fastspända i en trälåda med lock.
Om det inte finns kan du själv lägga dem i press i kylen exempelvis mellan 2 tallrikar med en tyngd ovanpå. 
Ostronen håller sig färska (levande) upp till en vecka i sin egen saft, så länge de är stängda.
Grillskrapa eller stekbordsskrapa
229 kr
Köp
Info
0
Grillnät eller grillmatta Nostick 32x32cm
58 kr
Köp
Info
0
Stekspade & grillspade bred med fasad kant
För servering och grillning
275 kr
Köp
Info
0

Recept

French 75
En klassisk cocktail. I grund och botten en Tom Collins toppad med bubbel. Den sägs vara skapad av Harry MacElhone 1915.
Ostron och bubbel mitt i sommaren!
Grillade ostron och bubblande drinkar lika perfekt att avnjuta på stranden som i trädgården.
Bubblande fläderdrink med eller utan alkohol
En härligt frisk och svalkande sommardrink med fläderblomsaft, citron och mynta.
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: j3uYVZ (motverkar spam)
Inga kommentarer