Gör baguette själv hemma som en äkta bagare. Med bara få ingredienser får du bröd till allt från frukost till ost och vin kvällar.
Ingredienser:
50g jäst5dl ljummet vatten
1msk olivolja
2tsk salt
ca 14dl vetemjöl
Gör så här:
Värm ugnen till 250grader.
1. Smula ner jästen i ljummet vattnet. Tillsätt salt och olja och rör ihop.
2. Rör ner mjöl till en jämn smet.
3. Knåda degen länge, helst för hand, gärna upp till 10-15min. Täck över degen och låt den jäsa i 30minuter. Tryck degen ner och jäs den ytterligare 30min.
4. Knåda färdiga degen på bordet och dela degen i 4 delar. Rulla ihop varje bit ihop som en långsmal rulltårta och nypihop ändarna. Ställ dem på oljad plåt.
5. Mjöla brödet ovanpå lite och skär snitt på ytan. Låt brödet jäsa i 20minuter under duk innan du ställer den in i ugnen.
6. Grädda brödet i 15min, tills de får en fin färg. Spraya lite vatten i mellan på brödet då den ligger i ugnen.
7. Låt brödet svalna på galler så den håller sig knaprig.
Smörj på lite hackad vitlök i smör för en god vitlöksbaguette.
Inga kommentarer