Za´atar, zaatar, zatar, zahatar eller zahtar... är en populär kryddblandning i Mellanöstern och Nordafrika. Den anses göra hjärnan alert och kroppen stark. Kryddan är inte så vanlig i handeln i Sverige men enkel att blanda till själv.Blandningen har en lätt nötaktig smak. Använd den gärna till stekt och grillat kött eller på bröd men en skvätt olja.
Innehåll:
4 msk rostad sesamfrö
1 msk kyndel
3 msk torkad timjan
2 tsk salt
2 msk sumak
Gör så här:
Rosta sesamfrön snabbt i en het panna. Blanda sedan alla ingredienser i en skål och fyll den i en burk med tätt lock eller skaka allt direkt i burken. Kryddblandningen bör förvaras mörkt. Glasburk i klart glas bör stå i ett mörkt skåp för längsta hållbarhet.
Testa gärna även oregano, spiskummin och fänkålsfrön i din Za´atar. Prova dig fram till den blandning du gillar bäst. Lägg till och ta bort.
Zaatar passar perfekt till Shakshuka.
Zaatar finns även i en fuktig variant receptet hittar du här!
Bra att ha:
Inga kommentarer