Vad äter man i mars??

Användarnamn

Mars-inspo
Vad är i säsong i mars?


Det är mars. Naturen sover fortfarande men är på väg att vakna upp. Än dröjer det ett tag men kommer att spira igen. De flesta av oss längtar. Jag kommer under tiden att trösta mig med fina fiskar och härliga skaldjur. Mars är en månad i fiskens tecken och fantastisk månad för ostron och musslor så om frukt och grönt inte är på topp finns det annat att satsa på om man vill ha superfina råvaror som ligger i tiden. Passa på att frossa i abborre, gös, kolja, lake, hummer, blåmusslor & ostron.

Plötsligt blev denna i norden magra månad en fantastisk högtid. Svenska ostron och musslor hör till de finaste du kan hitta.

Kött på marsmenyn kommer från skogen och bergen. Bockjakten är över men kanske har någon en liten hjortfilé eller rådjursstek kvar. Sök med blicken mot norr och du kan hitta något delikat från ren. Underbara delikatesser som rökt och torkat renkött eller bäst av allt rökt renhjärta.

I många grönsaksdiskar är det som vanligt sommar året runt med frukt och grönt som färdats långväga eller snabbdrivits och som för det mesta saknar riktig fräschör och definitivt smak.

Det är svårt att veta hur grönsakerna odlats och även om man vill välja svenska alternativ är det lätt att bli osäker. Någon slags odlingsmärkning står på min önskelista. Är grönsakerna odlade på friland, i kallväxthus eller kanske i ett uppvärmt växthus? Hur maten produceras har ofta större miljöpåverkan än hur eller hur långt den transporteras. Det bör alltså vara bättre ur miljösynpunkt att köpa en ekologisk spansk frilandstomat än en svensk växthusodlad eko-tomat om växthuset är uppvärmt med fossila bränslen. En svår djungel att forsera och det är lätt att hamna i diket.

Oavsett, i  säsong är självklart mycket rötter och kål, några fina svenska vinteräpplen och cirtus. Kanske är mars en utmaning till att bli mer kreativ i köket?

Min favoritsallad under vinten har varit grönkål med citronskal och granatäpple men det börjar bli lite sämre med granatäpplena även om man fortfarande kan hitta fina ex. Sallad på rårivna rötter är också gott; testa rödbeta, rotselleri och morot. Det blir lite grövre sallader som kräver bra vinäger och en olja som förgyller.

Soppa står högt på min favoritlista. Mars-soppor att minnas hela året är jordärtskockssoppa, solskenssoppa och den ryska eller östeuropeeiska rödbetssoppan borsjtj. Rotmos är en annan favorit på middagsmenyn några veckor framöver.

Löken är fortfarande ofta fin. Passa på att göra en fin rödlöksmarmelad eller pickla rödlök lite snabbt innan middagen. Ett supergott och vackert tillbehör till bla kött.

Råvaror i mars:
Abborre
Blåmusslor
Citrusfrukter
Endive
Grönkål
Gul lök
Gös
Hummer
Jordärtskocka
Kiwi
Kolja
Kålrot
Lake
Morötter
Ostron
Palsternacka
Ren
Rödlök
Grönkål
Räkor
Rödbeta
Strömming
Svenska äpplen
Vitkål

På väg ut:
Brysselkål
Granatäpple
Pumpa

Inspiration / I säsong mars

Sortera på:
Oak Smoked Water
"Världens bästa ingrediens" på World Food Innovation Awards 2018
79 kr
Köp
Info
0
Jackfruit bitar 500g ekologisk
Frukten som ersätter kött
70 kr
Köp
Info
0
Ljung torkade blommor
Ätbara rosa blommor
55 kr
0
Lakritsrot
Äkta vara
69 kr
Köp
Info
0
Ostronkniv
Enkel öppning
114 kr
Köp
Info
0
Umebushi-pasta ekologisk 150g
Unik japansk plommonpuré
169 kr
Köp
Info
0
Östergyllen blomströssel
Blått & gult på toppen!
fr. 99 kr
0
Het harissa Bornibus
Lika god som Harissa men med lite mer drag
115 kr
Köp
Info
0
Sre Ambel svartpeppar Mill & Mortar
Medelstark med gröna inslag
98 kr
Köp
Info
0
Hummergaffel  Focus Steel 4st
Klassiskt skaldjursbestick
479 kr
Köp
Info
0
Sardinfiléer skinnfria & benfria i olja
84 kr
Köp
Info
0
KRUT Kycklig - kycklingkrydda
Kyckling + lycka = KYCKLIG
129 kr
Köp
Info
0
Tamari-soja ekologisk 500ml
Äkta japansk tamari i större flaska
221 kr
Köp
Info
0
KRUT rub & kryddblandning för viltkött
Krydda och Rub - utan Tjafs.
125 kr
Köp
Info
0
Olivolja ekrökt Castillo de Canena
Mångsidig smaksättare
359 kr 399 kr
Köp
Info
0
Kampotpeppar röd ekologisk Mill & Mortar
Tydlig hetta och en lång och frisk eftersmak.
109 kr
Köp
Info
0
Rödbetspulver
Ger fin färg & smak
fr. 59 kr
0
Smoked Garlic puré i tub
En svart smakbomb i tub
109 kr
0
KRUT krydd-strössel med black garlic
Perfekt på avokado - gott utan Tjafs.
128 kr
Köp
Info
0
Pimentón picante flakes - spanska paprikaflingor
"Härlig röksmak och en aning styra passar till det mesta"
143 kr
Köp
Info
0
Ostronkniv - Laguiole Oyster Knife med ljust skaft
176 kr
Köp
Info
0
Siciliansk Pesto Bornibus
Mycket basilika,stor smak & grövre konsistens, som pålägg eller till pastan
115 kr
Köp
Info
0
Liten pincett
Till smådetaljer eller fiskben
105 kr
Köp
Info
0
Pruneller från Högtorp Gård
129 kr
Köp
Info
0
Fikonmarmelad på lila fikon Bonne Maman
"Min favorit till osten!"
79 kr
Köp
Info
0
Grön Olivtartenade Bornibus
Som en solig dag på Rivieran
115 kr
Köp
Info
0
BBQ-sås med vitlök The Garlic farm
"Solen sjunker långsamt, grillen är tänd och en känsla av spänning spride...
99 kr
Köp
Info
0
Penjasvartpeppar Mill & Mortar
Peppar från Penjadalen
117 kr
Köp
Info
0
Hot Garlic Pickle från The Garlic Farm
"En kreativ verktygslåda för kulinariska äventyr"
99 kr
Köp
Info
0
Rödlökschutney med jalapeños & vitlök
"Det perfekta tillbehöret till kött, kyckling, fisk eller halloumi"
99 kr
Köp
Info
0
Maskrossirap från Högtorp Gård ekologisk
143 kr
Köp
Info
0
Vårfavoriter från Högtorp
"En smak-start med fantastiska vilda delikatesser"
fr. 601 kr
0
Soltorkade tomater Toscana Gourmet
Italienskat solsken på burk
89 kr
Köp
Info
0
Mammas favoriter
Det bästa till mor
fr. 576 kr
0
Pizzakit
Lyckas med pizzan!
fr. 316 kr
0
Mandlar med lakritsöverdrag
Förföriskt gott!
55 kr
Köp
Info
0
Skaldjursset i 14 delar Laguiole Intuition
765 kr
Köp
Info
0
Vitlöksmarmelad med chilli
"Fin smak med lite styrka"
99 kr
Köp
Info
0