UMEBUSHI Ekologiska - japanska inlagda plommon

Användarnamn

Umeboshi ekologiska ClearSpring

Japansk frisk smaksättare
216 kr
Umeboshi är en mjölksyrad torkad frukt ofta kallad japanskt plommon eller på japanska, ume.
Dessa inlagda japanska plommon har en karaktäristisk saltsyrlig smak och är en traditionell, mycket populär japansk ingrediens. Frukterna är dock mer släkt med aprikoser än plommon.
 
Köp
Umeboshi ekologisk japanskanska inlagda plommon i glasburk                     
Umeboshi är en mjölksyrad torkad frukt ofta kallad japanskt plommon eller på japanska, ume.
Dessa inlagda japanska plommon har en karaktäristisk saltsyrlig smak och är en traditionell, mycket populär japansk ingrediens.
Frukterna är dock mer släkt med aprikoser än plommon.

Umeplommon äts oftast tillsammans med ris. Så som den är eller instoppad i en risboll, onigiri.
Japanska matlådor (bento) innehåller ofta en umeboshi som dekoration ovanpå riset eftersommeboshi anses ha en konserverande verkan, enligt husmorsdevisen "ett litet plommon i matlådan håller innehållet fräscht hela dagen".

Umeboshi är syrliga, klibbiga salt saltade plommon med skarp smak som länge har varit en viktig del av det japanska köket och folkmedicinen. Små bitar ger sush till sushi och risbollar och kan gnuggas på kokt sockermajs eller i andra rätter. Smaken är en koncentrerad och endast en liten mängd behövs.
Umeboshi används traditionellt som matsmältningsstärkande medel. 

Dessa umeboshi är av bästa kvalitet, framställda enligt ursprunglig japansk tradition i liten skala av en familj i Wakayama, det mest kända ume fruktodlingsområdet i Japan. De brinner för småskaligt jordbruk och livsmedelsproduktion, hanterar sin fruktträdgård med hjälp av organiska metoder och följer den traditionella långsamma praxis med mjölksyrabitning när de gör sin utsökta umeboshi.

De skördar sin frukt i slutet av juni när den är delvis mogen och saften fortfarande är tillräckligt syra för att ge önskad syrlighet. Plommonen plockas för innan de är helgt mogna och förblir hårda.
Efter skörden blötläggs frukten över natten för att ta bort all bitterhet. Sedan packas den på fat med saltlag och lämnas att beta i några veckor. Hemligheten med betningsprocessen, säger tillverkaren, är att låta de fördelaktiga mjölksyrabildande bakterierna utvecklas innan andra konkurrerande bakterier tar över.

Rätt mängd salt är viktigt eftersom mjölksyrabakterier är salttoleranta medan många andra bakterier inte är det.
Faten förvaras på en sval, mörk plats. Efter några veckor torkas plommon under solen, varefter de genomgår en kort syltningsprocess med massor av kryddor. Resultatet blir en av de absolut bästa Umeboshi-produkterna du kan hitta i Japan.

Orsaken till att ume läggs in och torkas är att de innehåller mycket citronsyra, är väldigt sura och enligt japanerna helt oätliga råa. 

Användning:
Umeboshi kan tillsättas i små bitar till sushi, risbullar och andra rätter.

Vikt: 200 g
Förpackning: glasburk
Innehåll: Japanska umplommon * (79%), havssalt, shiso (perilla) blad * (4,2%) * ekologiskt odlade.
NL-BIO-01 Non-EU Agriculture

Näringsvärde per 100 g:
Energi 137 kJ / 32 kcal
Fett 0 g - varav mättade fettsyror 0 g Kolhydrater 1,7 g - varav sockerarter 1,2 g
Protein 0,6 g
Salt 19,4 g
Ursprung: Tillverkad i Japan
Visa mer
Visa mindre
Vikt: 200g
Antal i förpackningen: 1 glasburk
Kanske gillar du även någon av dessa:
Sushi-ingefära ekologisk Gari
Gari - inlagd japansk ingefära
75 kr
0
Misopasta på råris ekologisk GENMAI
GENMAI - Miso på sojabönor och ris
116 kr
Köp
Info
0
Misopasta vit opastöriserad ekologisk glasburk
124 kr
Köp
Info
0
Misopasta på korn ekologisk MUGI
MUGI - Riktigt mörk miso
159 kr
Köp
Info
0
Mer från Clearspring
Umebushi-pasta ekologisk 150g
Unik japansk plommonpuré
169 kr
Köp
Info
0
Nori rostad i ark till sushi Clearspring
89 kr
Köp
Info
0
Misopasta på korn ekologisk MUGI
MUGI - Riktigt mörk miso
159 kr
Köp
Info
0
Shoyu-soja ekologisk 150ml
Äkta japansk Shoyu
71 kr
Köp
Info
0
Andra köpte även
Granskottssirap från Högtorp Gård ekologisk
"Så god att man inte kan låta bli den..."
139 kr
Köp
Info
0
Misopasta vit opastöriserad ekologisk glasburk
124 kr
Köp
Info
0
Pruneller från Högtorp Gård
129 kr
Köp
Info
0
Champagnegelé Au Temps d'Eugénie
"Lika lyxig som god!"
77 kr
Köp
Info
0