Sauteuse-set Mathias Dahlgren 26cm & 18cm 5-Ply
Alla storlekar hittar du HÄR!
Sauteuse 26 & 18 cm by Mathias Dahlgren
Sauteusen leder värmen från botten och passar bra till känslig mat, t ex sås, gröt,risotto med mera. Elegant design som tagits fram i nära samarbete med stjärnkocken Mathias Dahlgren.
En sauteuse är en typ av rundad stekpanna eller traktörpanna med höga sidor som används ofta i professionella kök eftersom den är idealisk för tillredning av såser, risotto, gröt och framför allt bryna kött och fisk.
Sauteuser används framförallt till såsberedning av värmekänsliga såser som bearnaisesås samt för att sautera vilket innebär att man bryner något utan att det tar färg. Pannans form gör att värme leds bort från pannans botten och därför passar den extra bra till känsliga rätter eftersom jämn värmefördelning minskar risken för att något bränner fast.
Dessutom passar sauteusen utmärkt för bryning eftersom den fördelar värmen så bra. Sauteusen leder nämligen bort värmen från botten så det blir en otroligt jämn värmespridning
Culimat 5-ply har tagits fram i nära samarbete med stjärnkocken Mathias Dahlgren med totalt 3 stjärnor i Guide Michelin. Han är den hittills enda svensk som vunnit den prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d’Or, även kallat Kock-VM och han har blivit utsedd till kockarnas kock 8 gånger.
Alla sauteuser har en bra välvd rundning så att vispar och slevar kommer åt över allt, hela vägen runt. Handtaget är bekvämt och har en bra vinkel. Det är punktsvetsat av hygieniska skäl, så att det inte finns nitar på insidan där smuts och bakterier kan samlas.
Det här är kokkärl som passar lika bra i proffsköket som hos den ambitiöse hemmakocken.
Sauteuserna är tillverkade av japanskt kvalitetsstål med 3,5 mm tjock stomme uppbyggd i 5 lager.
De fungerar på alla spisar, även induktion, och kan användas i ugn upp till 260°C.
Hur använder man en sauteuse?
Det bästa med en sauteuse är att den är så mångsidig och kan användas till olika ändamål.
Med sin jämnt fördelade värme och höga sidor är den idealisk för att bryna mat men även för att bräsera och för att göra stuvningar, såser och till och med fritera. I de flesta fall funkar den bäst om den förvärms innan ingredienserna läggs i. Det gör att tillagningen blir jämn. Använd lite fett i botten på pannan och när allt är färdiglagat avlasta pannan med lite vatten eller buljong. Detta hjälper till att lösa upp eventuella matbitar som fastnat i botten och underlättat diskningen.
(Läs gärna stektipsen för rostfritt nedan).
25 års garanti. Garantin täcker fabrikationsfel.
Fel som beror på felaktig användning räknas ej som reklamation.
Mått:
∅ 18 cm. Volym 1,5 liter, 36,2x19,2x10,5 cm, vikt 1,28 kg
∅ 26 cm. Volym 4,5 liter, mått: 45,2x27,4x12,9 cm, vikt 2,49 kg
Material: Rostfritt stål
Färg: Metall
Induktion
Tål ugn
Citat från Smartson testpiloter:
Min första sauteuse någonsin, och jag kommer rekommendera denna eftersom den gav en ny dimension till matlagning, risotton blev fantastisk och tomatsåsen likaså. Dessutom väldigt snygg.
Betyg 5 av 5
Suvern till sås odyl, bra rundad form som gör att ballongvispen kommer åt. Inget har bränt fast än, den är trevlig att handskas med.
Betyg 5 av 5
Det är en högkvalitativ serie som fördelar värmen jämt och är lätt att diska. Gillar verkligen att den inte har några skruvar och muttrar som går in på insidan av kokkärlen.
Betyg 5 av 5
Underbar!! Perfekt till såsiga saker av alla slag, bra storlek också. Kan inte leva utan denna!
Betyg 5 av 5
Älskar den "mjuka" värmen som gör det lätt att värma och koka såser och liknande.
Betyg 5 av 5
Riktigt bra att göra känsligare saker i. Bearnaise har aldrig varit så lätt.
Betyg 5 av 5
En hälsning från Mathias Dahlgren:
Tre ingredienser
De tre viktigaste ingredienserna enligt Mathias: kunskap, tid och en nypa salt.
Rätt utrustning
Ingen skulle komma på tanken att gå på ett aerobicpass i farmors gamla kängor.
Nya rön, tekniker och teknologi har utvecklat köksutrustningen så se över vad som behöver uppdateras i ditt kök. Lagar du majoriteten av din mat i en stekpanna på spisen så är det en bra stekpanna du behöver. Älskar du långsamma processer ska du satsa på en rejäl gryta med lock. Gillar du att leka lite restaurang hemma kanske ett flertal mindre kastruller kan vara en bra lösning. Bara du vet vad du faktiskt behöver.
Skötselråd & tips
Hanterar du dina pannor rätt håller de länge och din upplevelse förbättras.
Stek eller fräs maten på 2/3 av spisens maximala värme. Högre värme än så är endast till för vattenkokning. Culimats pannor och grytor fungerar på alla typer av spisar och i ugn. Diska dem alltid med diskmedel efter användning. Vid maskindisk, tänk på att det finns diskmedel som kan påverka aluminiumkärnan även om den sitter inkapslad i stål.. Är du osäker rekommenderar vi att du dubbelkollar med diskmedelsproducenten.
Stekning i rostfri stekpanna eller sauteuse
Hetta upp stekpannan/sauteusen med stekfett på 2/3 av spisens kapacitet.
Smöret berättar när du ska tillsätta råvaran eftersom det först börjar bubbla och fräsa för att efter en stund tystna - då ska råvaran ner i pannan. När du steker i en rostfri stekpanna eller sauteuse ska du alltid använda stekfett.
Du kommer att uppleva att råvaran först "fastnar "i botten, det är korrekt och då gäller det att avvakta och inte försöka ”lossa” råvaran för tidigt. Låt råvaran eller produkten ligga tills den naturligt släpper från pannans botten, då går det lätt att både lossa och vända för att steka andra sidan på samma sätt om man vill.
Om man låter tiden göra jobbet så lossnar inte bara råvaran och produkten, man uppnår också en mycket vacker och god stekyta.
Diameter: | 26cm & 18 cm |
Material: | Rostfritt stål |
Antal i förpackningen: | 2st (1st 26cm & 1st 18cm) |