Vilda delikatesser från Högtorp
Lena Engelmark Embertsén är eldsjälen och smakletaren bakom Högtorp gårds produktion av vilda delikatsser från skogen.Lena är en fantastisk matinnovatör med bakgrund som kemiingenjör och som vd på Tom Tits Experiment.
Till Högtorp kom Lena efter att hon och maken, skogsekologen Ola Engelmark, flyttat söderut i samband med att Ola fått jobb i Stockholm.
Paret sökte en gård att leva av, inte på och fann Högtorp.
Högtorp gård är ett hemman där människor bott och verkat sedan 1600-talet.
Skog, jord, djur och växter har försörjt dem som bott där.
Lena beskriver mötet med platsen och huset som förälskelse vid första ögonkastet.
En så fantastisk plats att hon inte ens tog en bild av den innan den helt säket var deras för tänk om de inte skulle få den.
Då skulle det bli outhärdligt att ha kvar bilden.
Högtorp blev deras, men vad skulle de hitta på med detta fantastiska ställe?
Paret ville leva efter devisen "Det goda livet" men vad innebar det, och vilka resurser hade de?
Lena ville gärna odla men det fungerade av olika orsaker inte men att samla och plocka som alltid varit hennes stora intresse funkar.
Nu blir fritidsintresset att samla björksav, nässlor och annat från naturen istället hennes födkrok och de vilda delikatesserna och smakerna blev hennes devis.
Lena går dock försiktigt fram. Hon plockar med respekt för växterna och deras miljöer. Det är viktigt att skörda varsamt så att inte växterna minskar eller dör ut. Hög biologisk mångfald är en förutsättning verksamheten på Högtorp gård. Tillsammans utvecklar de nya skötselmetoder för att öka den biologiska diversiteten och volymerna av de träd, örter, bär och svamp som de plockar.
Unika produkter från en fantastisk plats räcker dock inte för att driva en verksamhet.
De måste säljas också. Därför etablerar man ett fantastiskt samarbete med Grönsakshallen i Sorunda som saluför produkterna till fine-dining-kockar.
- Sorunda har varit så mycket mer än en försäljningskanal. De har varit en väg in till de bästa kockarna i landet och en fantastisk samarbetspartner både i produktutveckling och försäljningsutveckling, säger Lena.
- Min passion är att hitta så många smaker som möjligt på Högtorps marker. Ta dem vidare via förädling, förfinade i oljor, drycker, inläggningar till maträtter bortom det alldagliga som matintresserade kan uppskatta, fortsätter hon.
Nyfikenheten på nya smaker vägleder henne att hantera en smak i taget till vilda delikatesser.
På gården odlas gran, helt ekologiskt. Högtorp gårds skog, mark och all verksamhet är certifierad för ekologisk matproduktion. Man använder självklart varken konstgödsel eller växtgifter. Alla produkter tas fram med den största respekt för råvaran och dess växtplats. Lika noga är det att presentera produkterna snyggt och på ett sätt som gör dem rättvisa.
Granen är grunden för Lenas mest kända produkt; Granskottsoljan som vann silvermedalj i SM i Mathantverk 2013 och som gjorde succé på Nobelmiddagen 2019.
Sedan dess har det rullat på med fler oljor, olika typer av sirap och kapris för att inte tala om de guldbelönade prunellerna, ibland kallade svenska oliver, och mer än 60 ytterligare produkter till. Nästan alla smaker har sitt ursprung från Lena och Olas egen mark.
De plockar vilda växter och svamp på egen ekologiskt certifierad mark med hög biologisk mångfald.
Företaget producerar produkter som granskottsolja, björkolja, karljohanolja, granskottssirap, björksirap, vårbroddssirap, ramslökskapris, maskroskapris, små granskott, granbarrssylt och björkad must.
Högtorp producerar en helt unik Karljohanolja. Oljan gör Lena på färsk Karljohansvamp vilket ger en helt unik, nötig smak som du inte kan nå genom att tillverka oljan på torkad svamp så som man oftast gör i exempelvis Italien. Detta har naturligtvis gastronomer och gourmeter i Italien upptäckt och följaktligen går en mängd flaskor med den fina oljan iväg till restauranger i just Italien.
Det är inte bara i Italien man uppmärksammat Lenas arbete och unika produkter. Produkterna används på flera Guide Michelin-krogar och har tävlat med kocklandslag från Sverige, Finland och Norge.
Lena är passionerat engagerad i svenskt och sörmländsk mathantverk. Hon är den del av Sörmlands Matkluster, en sammanslutning av företag i regionen som producerar närodlade, hantverksmässig framställd mat av hög kvalitet. Matkulstret annordnar även Matfester och aktiviteter kring mat och matproduktion väl värda att besöka.
Lästisp!
Tidningen Gourmet om nobelmidagen 2019
Culinary Canvas om Freadik Johnsson
Köksprofilen / Lena Engelmark Embertsén
Sortera på:
Härlig syra perfekt i cocktails och som smaksättning
168 kr
0
"Urläcker smakkombination av sötma och tjärans sträva rökighet"
195 kr
0
Har serverats på Nobel & fått silver i "Innovativt mathantverk" vid SM i Mathantverk...
189 kr
0