Choklad chokladkaka ingefära jul julbak julgodis mandel tranbär apelsin julgransplundring apelsinlikör syltad ingefära
No-bake chokladkaka som kan bakas utan ugn eller spis. Perfekt året runt eller som del av gotterna till jul. Den galet goda korven finns i mängder av varianter och kallas Salame di Cioccolata i Italien.
Ingredienser:
0,75 dl torkade tranbär0,5 dl vatten
2 msk apelsinlikör (kan uteslutas)
255 g mörkchoklad, pellets eller hackad
3 msk smör
0,75 dl socker
0,75 dl hela mandlar
Skal av en apelsin
2,5 dl kaksmulor
0,5 dl syltad ingefära i hackad
2 äggulor, vispade
bakplåtspapper eller smörpapper
ev florsocker
Gör så här:
Blötlägg torkade tranbär i vatten och, eller apelsinlikör i 15 till 20 minuter.Häll av och ställ åt sidan.
Smält choklad och smör över vattenbad eller i mikron, rör ihop så att allt blir väl blandat.
Tillsätt socker, mandel, apelsinskal, avrunna tranbär, kaksmulor och syltad ingefära.
Blanda och ta bort från värmen om allt står i vattenbad.
Kyl smeten i några minuter om den känns för varm för att äggen ska kunna blandas i.
Tillsätt de vispade äggulorna och låt blandningen få rumstemperatur.
Forma chokladblandningen till en jämn rulle och släta till ytan så att inget av fyllningen sticker ut.
Slå in i bakplåtspapper eller smörpapper och ställ i kylen tills rullen är fast.
Pudra över florsocker om du vill ha vit utsida på din salami.
Skiva och servera.
Inga kommentarer