7:e December
Nu knäcker knäck-koden med knäck i klassiska och nya smaker.
Nedan finns flera spännande smaksättningar och en del tips.
Tricket är att hitta rätt temperatur. Har du en termometer ska den visa minst 126 grader, gärna lite mer. Vid 140 grader blir knäcken hård men fortfarande lite seg och karamellhård vid 160 grader. Låt verkligen knäcken koka samman.
För mjuk knäck är inte så kul.
Kulprov kan också användas för att se om knäcken är färdig. Häll några droppar knäcksmet i ett glas eller kopp med kallt vatten. Går knäcken lätt och kladdfritt forma till en kula är knäcken färdig. Är knäcken för lös så kokar du lite längre och gör om kulprovet.
Mindre blött är att ha ett fat (eller flera) på lut i frysen och på det frusna fatet ringla en tunn stråle knäcksmet. Knäcken stelnar snabbt av kylan och du ser och känner exakt hur hård den hunnit bli.
Håll koll på koket i Celsius & Farenheit upp till 220°(400°).
315 kr
0
Recept
Lite syrlig och härligt spännande knäck med citronsmak gör garanterat succé som komplement till den klassiska varianten.
Mmm... Med solrosfrön i knäcksmeten kan man i alla fall få inbilla sig att knäcken är lite nyttig! Seg och knaprigt god är den i alla fall.
Ljuvlig chokladknäck är en suveränt god knäck med kakao i smeten. Chokladknäck kan man gott njuta av året om.
En spännande knäckvariant är knäck med polkagrissmak.Två klassiska godissorter i en skulle man kunna säga. Det här receptet räcker till ca 75st knäck.
Två klassiska julsmaker i en liten pappersform. Koka knäck med pepparkakssmak. En kul variant av knäck vid sidan av den traditionella.
Vad vore en jul utan knäck? Julen godaste och segaste knäck har också det absolut enklaste receptet. Julens bästa knäck gör du med lika delar grädde, sirap och socker som får koka till härlig knäck som fylls i knäckformar eller hälls ut på en oljad plåt alternativt en silikonduk och sedan bräcks eller delas till knapriga skärvor.