Hur använder man ett stekbord i gjutjärn?
Att laga mat på ett stekbord i gjutjärn ger inte bara fantastiskt resultat.Det är en härlig upplevelse där du kan testa olika tekniker för att förhöja smak och textur på maten du lagar.
Med rätt hantering och omsorg kommer ett stekbord i gjutjärn att vara en pålitlig följeslagare för mängder framtida måltider.
Följ gärna våra 4 steg nedan för lyckad användning.
För perfekta smashburgers, galet god pizza och doftande nybakat bröd
1145 kr
0
Smasha inne & ute, på grillen, elden, spisen eller i ugnen.
fr. 1695 kr
0
För perfekta smashburgers, galet god pizza och doftande nybakat bröd
1795 kr
0
Steg 1
Hur använder man stekbordet första gången?
Innan man använder ett gjutjärnsstekbord från Norrjern för första gången rekommenderars en enkel avsköljning med varmt vatten och avtorkning med hushållspapper.
Voila! Stekbordet är sedan redo att användas.
Ingen inbränning behövs. Bordet är inbränt redan vid tillverkningen.
Norrjerns gjutjärnsprodukter är noggrant inbrända med flera lager vegetabilisk olja. Ytbehandlingen ger en skyddande beläggning runt hea stekbordet och fungerar som en effektiv naturlig non-stickyta.
När stekbordet används anpassar det sig efter matlagning och den ursprungliga ytbehandlingen kommer bara att bli bättre och bäätre med tiden. Notera dock att livsmedel med hög syra, såsom citron, kan påverka non-stick-ytan negativt och bör därför användas med försiktighet eller helt undvikas.
Värm upp stekbordet långsamt. Börja vid låg temperatur, öka gradvis efter behov.
Var medveten om att sidorna på stekbordet kan bli varma, andänd görna grillhandskar för att skydda händer och underarmar.
Steg 2
Hur värmer jag stekbordet?
Stekbordet värms upp på en lämplig värmekälla. Gjutjärnsstekborden kan användas på alla typer av spishällar och plattor, i ugnen, på gasgrillen, kolgrillen eller över öppen eld.
Stekhällarna kan användas på alla typer av värmekällor, inklusive induktionsspisar, vilket gör dem otroligt mångsidiga och användbara både inomhus och ute, oavsett säsong.
Stekborden är härligt robusta och en tung konstruktion.
Hantera dem med försiktighet för att undvika skador.
Notera! Vid användning på exempelvis en glashällsspis eller stenskiva bör du vara särskilt varsam för att undvika repor eller sprickor. Var också försiktig när stekbordet flyttas och splacera det varsamt på underlaget. Oaktsam hantering kan ge kostsamma skador.
Steg 3
Hur gör jag för att laga mat på stekbordet?
För att lyckas med matlagning på stekbordet är det viktigt att förvärma det. Låt stekbordet värmas upp gradvis för att undvika temperaturschock och för att få en så jämn tillagningstemperatur som möjligt.
Börja på låg till medelhög värme och öka gradvis till önskad temperatur.
Kan man i så fall ha olika värmezoner på stekbordet?
Ja! Har man flera olika spisplattor under stekbordet går det utmärkt att köra dessa på olika effekt för att få olika temperaturer på stekytan. En varm zon där köttet ska stekas snabbt och en lägre tempererad zon där köttet kan få tillagas färdigt på låg värme.
En eller ett par schysta stekspadar är nödvändiga för att flytta runt maten på stekbordet. Använd gärna en stor stekspade med rak kant för att skrapa runt och vända större mängder grönsaker eller liknande och en hamburgerspade med skarp framkant för att skrapa upp och vända hamburgare.
För att få till en jämn och fin stekyta på köttbiten, hamburgare eller en panini anvåänds med fördel en smasher eller grillpress i gjutjärn för att lägga tryck på maten. Trycket från grillvikten gör att det som tillagas får jämn kontakt med stekytan på stekhällen och får därigenom en jämnare tillagning.
Steg 4
Hur rengör man ett stekbord i gjutjärn?
Börja rengöringen av ett gjutjärnsstekbord genom att ta bort eventuella lösa matrester med hjälp av stekskrapan. Enklast är att göra det medan stekbordet fortfarande är varmt.
Låt stekbordet svalna och tvätta ytan med varmt vatten och en mjuk diskborste. Undvik att använda diskmedel eller maskindisk, eftersom det kan skada den känsliga ytbehandlingen.
För att bevara stekbordets kvalitet och undvika risken för rost är det viktigt att torka det torrt efter rengöring. Använd hushållspapper eller värm försiktigt upp stekbordet tills vattnet avdunstar.
Om stekbordet känns torrt efter rengöring kan man med fördel gnugga in några droppar matolja eller olivolja.
Förvara stekbordet på en torr plats för att minska risken för rostbildning.
Ibland kan gjutjärnshällen trots gott omhändertagande förlora den naturliga non-stick ytan. Då kan man behöva göra en ny inbränning av stekbordet. En bra guidehittar du HÄR!
För perfekta smashburgers, kött, fisk, grönsaker, galet god pizza och doftande nyba...
1175 kr
0
För perfekta smashburgers, galet god pizza och doftande nybakat bröd
1175 kr
0