Present till värden och värdinnan
Ofta vill man ha med en liten present till värden och värdinnan om du är bjuden hem till någon på kalas, middag eller fest. Men vad ska man ta med? Det kan bara bra att ha ett litet lager med små middagspresenter.
Det kan också vara trevligt att ge bort en burk med något hemlagat. Kanske lite fin sylt, senap, smaksatt vinäger eller rödlökslökmarmelad. En anna kul idé är att göre en egen kakmix att ge bort. Fyll den i en burk och gör en fin etikett med instruktioner och anvisning om vad som ska tillsättas.
Vanligt är att man tar med en flaska vin till värdparet, värden eller värdinnan. Det är en utmärkt present som kan göras lite roligare med fina band och snören eller en kul förpackning.
Enlig Magdalena Ribbing (saxat ur DN) förhåller det sig så här med den lilla presenten till middagen:
Förr när allmogen hade kalas var det vanligt att alla gäster medförde förning, något extra gott ätbart, som present så att bordet dignade av alla givna maträtter och bakverk.
Borgerligheten däremot hade inte den vanan, där var kalasen ett tillfälle för inbjudaren att visa upp sin egen generositet och förmåga att bjuda flottast möjligt. Ibland tog gästerna med sig blommor, eller än elegantare, skickade en blombukett med bud på förmiddagen samma dag som middagsbjudningen. Men inte alla gäster, utan framförallt de som var förstagångsgäster.
Numera har gåbortspresenten, eller värdinnepresenten, blivit en etablerad vana. Oftast är den välkommen och uppskattad, inte minst om det är konsumtionsvaror: blommor, vin, choklad, olivolja osv.
Men det är alltså inte etikettsmässigt nödvändigt att ta med en gå-borts-present när man återkommande gästar någon.
Ändå är det ofta förväntat, från ömse håll.
Nedan hittar du några tips på middagspresenter, en perfekt present till middagsvärden.
Lyckades skala 25 kg äpplen på 20 minuter med denna. Enkelt & effektivt!
185 kr 199 kr
0
Lyckades skala 25 kg äpplen på 20 minuter med denna. Enkelt & effektivt!
185 kr 199 kr
0