Mocktail bakgrund
Ordet mocktail kommer från engelska orden "mock" och "tail", som står för "kopiera" och "svans". Det innebär att en mocktail är en alkoholfri kopia av en cocktail. Mocktail drycken innehåller oftast saft, mineralvatten, bär och frukt samt olika siraper. År 1917 sägs vara första gången ordet förekommer i amerikanska ordboken Merriam-Webster. Sherley Temple sägs vara första mocktailen som blev populär. Drinken gjordes på grenadine, ginger ale och citronjuice.
1. Virgin Piña Colada
Ingredienser:
4 småa glas350g fryst ananas
330ml kokosvatten
2 lime
3/4dl kokosgrädde
Gör så här:
1. Halva limen och pressa ut saften.
2. Mixa fryst ananas med kokosvatten, limesaften och kokosgrädde i en blender.
3. Häll upp i glaset.
2. Mojito
Ingredienser:
1-2 glas1 lime
10 myntablad
4dl mineralvatten (citrus soda om du vill ha mer citrus smak)
1tsk råsocker
is
Gör så här:
1. Skär limen i klyftor och pressa juicen i glaset, tillsätt några klyftor i glaset
2. Mortla myntabladen med socker och lägg i glaset
3. Krossa is eller spara tid genom att hoppa över detta steg
4. Lägg till isen och mineralvatten i glaset och garnera med limeklyfta.
3. Alkoholfri sangria med smak av persika
Ingredienser:
ca. 6 glas4 persika
1 apelsin
5 jordgubbar
750ml alkoholfritt rosévin
50cl ginger ale
1 kruka färsk mynta
Gör så här:
1. Tärna upp eller skiva 3 persikan och apelsinen. Skär jordgubbarna på hälft.
2. Lägg frukten i karaffen eller i skålen.
3. Häll i rosèvin och ginger ale. Blanda om.
4. Lägg is i glas och servera med myntablad.
4. Jordgubbdrink
Ingredienser:
2 stora glas2 äpplen
10cm gurka
10 myntablad
15st frysta jordgubbar
Gör så här:
1. skölj äpplen och gurkan och pressa dem i råsaftcentrifugen eller med stavmixer.
2. Häll juicen tillsammans med jorgubbarna och myntan i en mixer.
3. Mixa till en "margarita" konsistens.
4. Häll mixen i ett glas och garnera med jordgubb.
5. Pink drink med grapefruktjuice och mynta
Ingredienser:
1 stort glas1dl is
3 myntablad
6cl sprite
5cl grapefruktjuice (Florida)
1cl jordgubbskoncentrat
Gör så här:
1. Krossa myntabladen och blanda ihop med grapefruktjuicen och låt det stå och marinera i ca 10min.
2. Häll först i ett glas jordgubbskoncentraten och sedan marinerade grapefruktjuicen.
3. Häll sedan i spriten och is (helst krossat is).
4. Dekorera med en skiva grapefrukt.
6. Fruktdrink
Ingredienser:
2 glas2msk jordgubbssaft
3dl is (krossat)
2dl röd grapefrukt juice
2dl sprite
1 passionfrukt, urgröpt
en halv lime
mynta
Gör så här:
1. Häll upp jordgubbssaften i glasen med isen.
2. Häll ner grapefruktjuicen och fyll på med sprite.
3. Tillsätt sist urgröpt passionfrukt och pressad limejuice.
4. Garnera och servera med mynta.
7. French 75
Ingredienser:
4 glas2msk enbär
0.5dl strösocker
1dl tonic (indian)
1dl pressad citronsaft (ca. 1-2 citroner)
3dl alkoholfritt mousserande vin
skal från citron
Gör så här:
1. Mortla enbären och koka upp dem med socker och tonic vatten. Låt det kallna ordentligt i kylen.
2. Sila sockerlaget och häll i glas.
3. Häll i citronsaft och vinet.
4. Garnera med citronskal och servera kall.
8. Kombucha bellini
Ingredienser:
2 glas3 persikor
3tsk rörsocker
1 flaska kombucha
1 lime
is
Gör så här:
1. Tvätta och skär persikorna i små bitar.
2. Mixa ihop sockret och persikorna i en blender eller matberedare.
3. Häll i kyld kombucha i blendern och rör försiktigt om med t.ex. sked.
4. Häll i glas med is och pressa över lite lime.
9. Äppelmimosa
Ingredienser:
6 glas2dl äppelmust
4dl torr alkoholfri äppelcider
750ml alkoholfri mousserande vin
Gör så här:
1. Blanda ihop must, cider och fördela i glasen.
2. Toppa med mousserande vin.
3. Servera kall.
10. Alkoholfri negroni
Ingredienser:
ca. 6 glas1l granatäpplejuice
2 plommon
1 apelsin
1 msk björksirap
Gör så här:
1. Koka upp i ca. 20min granatäpplejuice med hela plommon och apelsinskal.
2. Pressa apelsinjuice från överblivna skalade apelsinen.
3. Sila juicen och häll i björksirap och juice från apelsinen.