Hur öppnar man ett ostron?
Vad behöver man för redskap?
Öppna dina ostron med en riktig ostronkniv.
Ostron är en fantastisk delikatess som det kan ta tid innan man lär sig uppskatta.
Molusker kan tillagas på flera sätt men oftast avnjuts ostron råa, eventuellt med tillbehör som citronsaft eller rödvinsmignonette.
Att öppna ett ostron kräver teknik, försiktighet och ett fast handlag.
Du behöver en ostronkniv, en handduk eller hållare och en handske som skyddar handen du håller ostronet i.
Så här öppnas ett ostron:
1. Högerhänta tar den vikta handduken i vänster hand och lägger ostronet med den mer kupade sidan nedåt i handen. Gångjärnet, ostronets kraftiga muskel, ska vara vänt mot den som ska öppna det.
2. För in kniven vid gångjärnet och vicka lite grann. På platat ostron förs knivseggens långsida istället in på samma ställe.
3. Vicka lite så att kniven kommer in. Skär av den inre muskeln och sedan längs hela ostronets insida.
4. Dela på skalhalvorna och servera på en bädd av is med färsk citron eller ditt favotittillbehör.
Inspiration / Ostron
Sortera på: